15.000 Zorgovereenkomsten nog zonder Derdenbeding

Geplaatst op: 9 mei 2019

Zorgaanbieders die zorg verlenen via de Wet langdurige zorg (Wlz) moeten vóór 1 juli 2019 een zorgovereenkomst met hun budgethouder hebben afgesloten waar het derdenbeding aan toegevoegd is. De afgelopen maanden zijn alle budgethouders door de SVB gevraagd om de contracten opnieuw in te sturen.

Echter na nu blijkt is er een hoge non-response – nog ongeveer 15.000 zorgovereenkomsten hebben geen genoemde toevoeging.

Daarom roept de SVB de hulp in van de zorgverleners via BVKZ. Heeft u nog een contract zonder derdenbeding, dan loopt u het risico dat de betalingen van het Wlz-contract per 1 juli worden stopgezet. Een contract zonder derdenbeding is binnenkort niet langer rechtsgeldig!!

BVKZ raadt haar leden (en niet-leden) aan direct actie te ondernemen om er voor te zorgen dat alle pgb-Wlz zorgovereenkomsten voldoen aan de eisen. Ga in overleg met de budgethouder of diens vertegenwoordiger en zorg dat indien nodig wijzigingen worden doorgevoerd.

Nieuwe modelzorgovereenkomsten vindt u op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Wat is een derdenbeding?

Door het derdenbeding kan de verstrekker geld wat een zorgverlener onterecht uitbetaald heeft gekregen direct van de zorgverlener terugvorderen. Dit kan alleen als uit onderzoek van de pgb-verstrekker blijkt dat de onterechte betaling is veroorzaakt door toerekenbaar handelen van die zorgverlener. Dit wordt dan niet meer bij de budgethouder teruggevorderd.

Meer informatie

Zorgverleners met Wlz-zorgovereenkomsten waar het derdenbeding nog niet in is opgenomen moeten deze overeenkomsten voor 1 juli 2019 vervangen. Zorgcontracten van vóór 1 april 2017 moeten vervangen worden door de nieuwe en verplichte zorgovereenkomst. Heeft u hier vragen over? Neemt u dan contact op met de SVB.

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.