BVKZ stelt zich voor in artikel van Zorg & Zeggenschap Winter 2019 – 2020

Geplaatst op: 10 januari 2020

In de rubriek ‘De Binding’ stellen organisaties binnen het netwerk en partnerorganisaties van LOC zich voor. In deze aflevering het woord aan Diana van Langerak, directeur bij BVKZ, de brancheorganisatie voor aanbieders van kleinschalige zorg.

De Binding

Zomaar een dag uit mijn agenda. Ik ga vandaag op werk- bezoek bij enkele leden van Branchevereniging Klein- schalige Zorg (BVKZ). Mijn eerste afspraak is een bezoek aan een zorgondernemer met een prachtig herenhuis waar mensen met dementie wonen. Bij binnenkomst word ik hartelijk ontvangen door de zorgverleners en zorgondernemer. Ze vertellen vol passie waarom ze juist hier werken. Ze bieden een warm en liefdevol thuis met veel aandacht voor de bewoners. Hier wordt niet gewerkt met lijstjes of schema’s. De bewoners doen de dingen zoals thuis. Jan, die van schilderen houdt, schildert regelmatig op zijn kamer. Of Marie die graag buiten is komt net terug van een wandeling door de stad. In de huiskamer klinkt muziek. Er is een zanger die samen met de bewoners een muzikale ochtend verzorgt. Er is rust bij de bewoners en zorgverleners en dat voel en zie je als bezoeker. Ik word hier helemaal warm van.

Mijn volgende afspraak is een woonlocatie voor (jong) volwassenen met een lichte beperking die daar beschermd wonen. Angela opent de deur en laat heel trots haar appartement zien. Ze woont sinds een jaar op deze locatie en heeft haar appartement helemaal zelf ingericht. In de vitrinekast staat haar verzameling engeltjes en op de bank ligt een breiwerkje. Dat doet ze graag als ze rust nodig heeft, het is nogal druk in haar hoofd zegt ze. Straks komt Truus om samen met haar het appartement schoon te maken. Daar heeft ze namelijk ondersteuning bij nodig. Drie dagen per week helpt ze in het buurthuis in de bediening. Dat vindt ze superleuk om te doen. Angela is vol lof over haar zorgverleners en is blij dat ze hier woont. In de gesprekken met de zorgverleners en zorgondernemer hoor ik hoe trots ze zijn op wat ze voor de bewoners kunnen betekenen en wat ze hebben bereikt. Ik word geraakt door de betrokkenheid en Angela geeft me bij afscheid nog een knuffel.

Dit is slecht één werkdag. Ik heb echter al vele leden mogen bezoeken. Iedere keer rij ik weer met trots naar huis. Dat ik de belangen van deze leden mag behartigen geeft mij energie en daar doe ik het voor. Dit is zoals zorg en ondersteuning is bedoeld; aandacht voor de mens achter de cliënt, gedreven door zorgverleners en gepassioneerde zorgondernemers.

Uiteraard kunt u voor meer informatie contact opnemen met BVKZ.

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.