Heldere communicatie en informatie over pgb – hoe ziet dat eruit?

Geplaatst op: 19 november 2020

Geschreven door Angeline Ackermans, senior beleidsmedewerker BVKZ

Binnen de Agenda pgb en de ontwikkeling van het pgb portaal is heldere communicatie en informatie cruciaal. Zoals de Minister aangeeft in de kamerbrief van 3 november jl.:

“het pgb is een prachtig instrument maar wordt vaak overschaduwd door complexiteit. Die complexiteit wordt onder meer gevoed door verschillen in sturingsmechanismen van de diverse pgb-wetten, het grote aantal betrokken partijen en de verantwoordelijkheden van budgethouders verbonden aan het werkgeverschap. Daar komt bij dat het aantal budgethouders in de loop van de tijd fors gegroeid is en bovendien veel diverser is geworden en het bredere zorglandschap ondertussen ook aanzienlijk is veranderd”.

Als branchevereniging voor kleinschalige zorg zijn wij bij verschillende onderdelen van de ontwikkeling van het pgb portaal betrokken. Denk hierbij ook aan de ontwikkeling en samenstelling van voorlichtings- en informatiematerialen. Via deze materialen richten we ons op het toelichten en verduidelijken (van de complexiteit) van het pgb met betrekking tot zorgverleners.

Een palet aan informatiemateriaal voor de zorgverlener

  • Voorlichtingsplan
    Een gezamenlijk opgesteld voorlichtingsplan voor pgb gebruikers (budgethouders en zorgverleners) heeft geleid tot basisteksten over het pgb. Deze basisteksten zullen als toolkit gepubliceerd worden op Rijksoverheid.nl. De teksten zijn met partijen inclusief BVKZ afgestemd, geüniformeerd en beschikbaar voor iedereen die aandacht willen geven aan het pgb.
  • Videomateriaal
    Voor zowel budgethouders als zorgverleners zijn er video’s gemaakt met voorbeelden over het pgb in de praktijk. Wat komt er kijken bij het verlenen van zorg aan een cliënt met een pgb (budgethouder)? In een youtube film vertelt Marit Dekker, lid bij BVKZ, waar zij als ZZP’er rekening mee moet houden bij de zorg aan haar cliënt.
  • Voorlichtingsfilmpjes
    Een aantal voorlichtingsfilmpjes zijn nog in ontwikkeling. Deze zullen een andere focus hebben (gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, keuze pgb of Zin) maar allen hebben als uitgangspunt: ‘wat komt er kijken en waar moet ik rekening mee houden bij het verlenen van zorg aan een cliënt met een pgb’.
  • Infographics
    Diverse infographics moeten zowel de budgethouder als (in)formele zorgverleners ondersteunen bij de keuze van pgb en zorg.
    De infographic voor formele zorgverleners is een keuzehulp die een zorgverlener kan gebruiken ter oriëntatie en een overzicht biedt van de mogelijkheden voor zorg aan een budgethouder.
    De infographic voor informele zorgverleners biedt een overzicht van de mogelijkheden als iemand (deels) zorg wil verlenen aan iemand in zijn of haar omgeving.
  • Website en kennisplein BVKZ
    Onze website en kennisplein zal op het onderdeel pgb binnenkort volledig zijn aangepast met nieuwe informatie, documenten en verwijzingen. Zo hopen wij bezoekers van onze site nog beter te kunnen informeren over de Agenda pgb, wetten en regels, toeslagen en het PGB2.0-systeem.

Het PGB Portaal

Waarom een PGB2.0-systeem?

Het PGB2.0-systeem verzorgt de administratieve ondersteuning van budgethouders of hun vertegenwoordigers, de zorgaanbieders, de verstrekkers (gemeente of zorgkantoor) en de SVB bij het beheren van toegekende budgetten, de zorgovereenkomsten en het registreren van declaraties en betalen van facturen.

Wat zijn de voordelen?

Met het PGB2.0-systeem kunnen budgethouders sneller, gemakkelijker, overzichtelijker en veiliger hun administratie doen. Het systeem ondersteunt ook de zorgverleners. Zij kunnen via het systeem zorgovereenkomsten met hun budgethouders inzien en controleren. Facturen kunnen digitaal ingediend worden en worden in het systeem automatisch gecontroleerd. Via een overzicht kunnen zorgverleners vervolgens de stand van betalingen inzien.

Waar vindt u meer informatie?

Het portaal is onderdeel van het PGB2.0-systeem.

Op www.MijnPGB.nl vindt u als zorgverlener alle informatie die nodig is om in te kunnen loggen in het portaal (indien uw cliënt toegang heeft tot het portaal) en ook wat er nodig is ter voorbereiding om (in de toekomst) gebruik te kunnen maken van het portaal. U vindt een handige e-learning op de website van mijn.pgb.

Wilt u een snel overzicht van wat er allemaal kan in het PGB Portaal? Bekijk dan ook de instructievideo:

 

Handige websites

Heef u vragen of opmerkingen?

De ontwikkeling van informatie- en communicatiematerialen is een continue proces. We horen graag van u als er issues zijn waar we aan moeten denken of als u ideeën heeft over waar behoefte aan is t.a.v. het pgb en zorg.

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.