Hitte: tips omgaan met extreme warmte in verpleeghuizen

Verpleeghuizen, Ouderenzorg

Geplaatst op: 22 juli 2021

Het is weer regelmatig heet. Veel bewoners in het verpleeghuis hebben hier last van. Ze zijn extra kwetsbaar en kunnen allerlei aandoeningen krijgen. Hoe help je jezelf en verpleeghuisbewoners omgaan met extreme warmte? Naast de tips in dit artikel kunt u ook voor het hitteprotocol terecht op ons kennisplein.

Zodra de temperatuur vier dagen op een rij boven de 27 graden is, treedt in Nederland het Nationaal Hitteplan van het RIVM in werking.  In het hitteplan staat welke maatregelen verpleeghuizen dienen te nemen om de hitte tegen te gaan. Lees hier het complete hitteplan van het RIVM.

Kent u de afkoelsjaal al? Dit is een speciale sjaal die even in het water moet en daarna dagenlang voor verkoeling zorgt. Prettig voor bewoners in een woonzorgcentrum.

Overige tips

  • Blijf drinken en eten. Ouderen ervaren minder snel een dorstprikkel. Het is dus belangrijk dat ouderen tijdens en tussen maaltijden genoeg drinken, het liefst twee liter water. Zorg dat ze bijvoorbeeld ieder uur een glas drinken. Ook koffie en thee (het liefst zonder suiker) tellen mee als vocht. Het is een fabeltje dat koffie uitdroogt. Je hoeft niet extra zout te eten met warm weer. Zorg dat de bewoners gevarieerd en regelmatig blijven eten volgens de Schijf van Vijf, dan krijgen zij voldoende zout binnen. Denk aan een volkorenboterham met 30+ kaas. Mijd alcohol, zeker met warm weer. Alcohol drijft vocht af. Wordt er toch alcohol gedronken? Zet er dan een glas water bij.
  • Blijf koel door bijvoorbeeld buiten een pet te dragen die nat gemaakt is met water.
  • Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon.
  • Zoek met de bewoners de schaduw op.
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème.
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag.
  • Houd de woning koel door tijdig zonwering, gevelisolatie, een ventilator of airconditioning te gebruiken.
  • Breng in kaart welke bewoners een verhoogd risico hebben, zoals bewoners met hartklachten, diabetes, overgewicht of bewoners die een vochtbeperking hebben.
  • Schakel mantelzorgers in: het is belangrijk dat mantelzorgers actief betrokken zijn en opletten dat hun naasten goed drinken.
  • Vergeet niet voor jezelf te zorgen.

Ventilatie

Bij hitte komen de ventilators weer tevoorschijn. Maar is het gebruik van een ventilator in coronatijd wel een slimme keuze? Hoe zorg je voor veilige ventilatie en voorkom je tegelijkertijd de verspreiding van het virus? 

De richtlijnen voor ventilatie zijn recent aangepast. Daarnaast wordt ventileren toegevoegd aan de maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken.

Ventilatie en COVID-19

Bron: RIVM

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.