Onnodige registraties hebben nadelige invloed op gezondheid van zorgmedewerkers 

Geplaatst op: 9 augustus 2019

Dat staat in de whitepaper ‘Regeldruk en gezondheid van zorgmedewerkers’ die op 1 juli is verschenen. Gebleken is dat werkgerelateerd ziekteverzuim met 48 procent kan worden teruggedrongen wanneer zorgorganisaties aan de slag gaan met acties en oplossingen gericht op het verminderen van regeldruk. Ook kan dit voor 25 procent minder verloopintentie onder medewerkers zorgen.

Download de whitepaper
De whitepaper is uitgebracht door IZZ, het ledencollectief van mensen in de zorg. Zij voerde een jaarlijkse monitor uit onder meer dan 10.000 zorgmedewerkers.

Dubbele kans op ziekteverzuim
26,7 procent van de medewerkers ervaren regels en administratie in de zorg als onnodige bureaucratie. Deze medewerkers lopen 2 keer zoveel kans op ziekteverzuim door hun werk. Zij hebben meer last van lichamelijke en emotionele moeheid dan de zorgmedewerkers die wel het nut van registraties inzien. Met het verminderen van de ervaren regeldruk valt dan ook grote gezondheidswinst te behalen: 11 procent meer bevlogenheid, 37 procent minder emotionele uitputting en 27 procent minder lichamelijke uitputting.

Projectleider Else Stapersma van het programma (Ont)regel de langdurige zorg: ‘Ik hoop dat deze cijfers helpen in de bewustwording van het probleem en aanzetten tot actie. Het is niet alleen een kwestie van verlies in tijd en aandacht voor de cliënt, maar ook een verlies voor de zorgmedewerker. En dat wil toch niemand!’

Meer registratielast bij vast contract 
Uit de whitepaper blijkt ook dat zorgmedewerkers met een vast contract gemiddeld hoger op regeldruk scoren dan hun collega’s met een tijdelijk contract. Ook medewerkers die per week meer uren werken en langer werkzaam zijn in hun functie ervaren meer regeldruk dan andere collega’s. Dit lijkt erop te wijzen dat het uitvoeren van registraties en administratie vaker terechtkomt bij ervaren collega’s met een groot, vast contract.

(Ont)regel de langdurige zorg
Schrapsessies dragen bij aan het programma (Ont)regel de langdurige zorg. Schrapsessies worden georganiseerd door diverse organisaties waaronder BVKZ in samenwerking met het ministerie van VWS.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.