Tentoonstelling PUSH HERE: Nieuw werk van Dirk van Lieshout en Marieke Zwart 21 juli – 20 augustus

Geplaatst op: 26 juli 2017

In 2016 werkten en woonden kunstenaars Marieke Zwart en Dirk van Lieshout op een psychiatrisch instellingsterrein in Den Dolder (Utrecht). In de tentoonstelling PUSH HERE in Casco/FOTODOK in Utrecht is het resultaat van hun samenwerking met patiënten te zien.

Tijdens hun werkperiode in Het Vijfde Seizoen onderzochten de kunstenaars verschillende samenwerkingsvormen met patiënten van de instelling. De interactieve werkwijze van Marieke Zwart en Dirk van Lieshout resulteerde in werken die vragen oproepen over inclusie en gelijkwaardigheid. Maar ook over de (on)mogelijkheid ervaringen te delen met mensen met wie je in eerste instantie misschien grote verschillen ervaart.

Marieke Zwart
Samen met patiënten deed Zwart lichaamsoefeningen waarbij zij elkaar in evenwicht hielden. In een serie van zes korte videofilms is de communicatie tussen de patiënten en de kunstenaar afwisselend hilarisch, onbeholpen en ontroerend. Daarnaast is er zelf geschept papier te zien dat zij samen met patiënten maakte. In dit papier zijn oude medische dossiers en behandelboeken van de instelling verwerkt. Voor deze expositie maakte Zwart ook een serie nieuwe tekeningen.

Dirk van Lieshout
Dirk van Lieshout maakte een laboratorium van gevonden materialen uit het bos in de omgeving van de residency zoals bladeren, kruiden en boomschors. Ook ontwierp Van Lieshout een theefiets waarop patiënten en medewerkers van de instelling samen konden fietsen en thee maken van boomschors en bladeren. De verschillende fietstochten zijn op film vastgelegd. De film wordt gepresenteerd in een ruimtevullende installatie.

Summer School – LOOKING FOR TROUBLE
Tijdens de tentoonstelling vindt er van 31 juli t/m 9 augustus een summer school voor kunststudenten plaats. Een negendaags programma is opgezet waarbij de studenten samen met Zwart en van Lieshout een kennismaking met de psychiatrie aangaan. Verschillende gastkunstenaars, behandelaars, (ex)patiënten en theoretici zijn uitgenodigd om de studenten te begeleiden, informeren en inspireren. Op 9 augustus opent om 16.00 uur een tweede presentatie in Casco/ FOTODOK met het resultaat van hun experimenten en onderzoeken.

21 juli – 20 augustus 
Lange Nieuwstraat 7, Utrecht
Openingstijden: wo t/m zo 12.00 – 17.00 u.
 
De tentoonstelling en de summer school worden mogelijk gemaakt door Altrecht GGZ, Het Vijfde Seizoen, Mondriaan Fonds, Kf Heinfonds en SWK030. 

Voor meer informatie, klik hier.

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.