Vaccinatie update – 8 april 2021

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 8 april 2021

Vaccinatie algemeen

In de pers en politiek circuleren veel verhalen over (logistieke) problemen met de vaccinatieaanpak. Niet zozeer voor onze sector maar breed in de maatschappij. Het ministerie van VWS heeft vorige week middels deze brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de actuele situatie en de feiten. 

Vaccinatie medewerkers
Alle commotie rond het vaccin van AstraZeneca leidt tot dalende vaccinatiebereidheid, ook onder medewerkers in onze sector. Het ministerie van VWS, RIVM, GGD, beroepsverenigingen en branches ,inclusief BVKZ, werken samen met CBG en anderen continue aan begrijpelijke en toegankelijke communicatie over de voordelen van vaccinatie en over de kwaliteit en veiligheid van AstraZeneca.

Vaccinatie en Ramadan

De ramadan, de vastenperiode voor moslims, is dit jaar van dinsdag 13 april t/m woensdag 12 mei. Wij krijgen regelmatig vragen of je je als moslim overdag mag laten vaccineren tijdens de ramadan. Op deze vraag en nog 3 andere geeft Hassan Barzizaoua, bestuurslid van de moskee Taqwa Culemborg, antwoord in de video ‘4 vragen over vaccineren tijdens de ramadan‘. 

Vaccinatie na besmetting met Covid-19

Mensen die het afgelopen half jaar positief zijn getest op corona kunnen vanaf 2 april, bij het maken van een vaccinatieafspraak, aangeven dat ze maar één afspraak willen maken. Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie gebeurde, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie gewoon door. Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik en het afgelopen half jaar positief zijn getest, wordt gevraagd de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen. Het advies geldt voor alle drie de COVID-19 vaccins: AstraZeneca, BioNTech/Pfizer en Moderna. Het advies geldt niet voor de vier groepen die onder de medisch hoog-risicogroep vallen. Het gaat om de mensen van wie het immuunsysteem zeer ernstig verzwakt is. Daarnaast krijgen ook mobiele patiënten met een ernstige neurologische aandoening die moeite hebben met ademhalen twee vaccinaties. Meer informatie over één vaccinatie na besmetting met het coronavirus is te vinden in het RIVM-nieuwsbericht en bij veelgestelde vragen.

Vaccinatie – wanneer ben ik aan de beurt?

In de vaccinatiestrategie staat beschreven wie wanneer ingeënt kan worden met welk vaccin. Hieronder staat de volgorde van vaccinatie weergegeven, van zowel zorgmedewerkers, ouderen als mensen die niet in de zorg werken. Soms starten verschillende groepen tegelijkertijd.

Wanneer krijg ik een vaccinatie tegen het coronavirus? | Rijksoverheid.nl

Volgorde zorgmedewerkers

Vaccinatie en gebruik beschermingsmiddelen

Iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronaregels, zoals u kunt lezen op de website van de Rijksoverheid. Vaccinatie beschermt u tegen ziekte door corona, maar het is niet bekend of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden. Daarnaast is het zo dat één tot twee weken na vaccinatie 60-90% van de mensen beschermd is tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd. De kans dat u na twee vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Daarom gelden voor gevaccineerde mensen voorlopig dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Vaccinatiepauze AstraZeneca verlengd

In afwachting van een advies van de gezondheidsraad, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de pauzering van het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen die jonger zijn dan 60 jaar verlengd tot en met vandaag. Bij de voorbereiding van dit nieuwsbericht hebben we nog geen informatie ontvangen over het advies.

De GGD’en gebruiken AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. De GGD’en zullen alle 1544 vaccinatieafspraken met AstraZeneca die voor vandaag gepland stonden per sms en telefoon afzeggen. Om spillage te voorkomen zeggen de GGD’en ook de 135 afspraken af met de zorgmedewerkers mensen die geboren zijn in 1960 of ouder zijn. Het vaccineren met de vaccins van BioNTech/Pfizer gaat onverminderd door.

In afwachting van nadere besluiten van het ministerie van VWS over het gebruik van AstraZeneca hopen GGD/GHOR iedereen waarvan de afspraak is afgezegd zo snel mogelijk te kunnen informeren.

Zie ook de meest gestelde vragen over de pauze

Bron: Samengesteld door BVKZ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.