Verandering van het woonplaatsbeginsel

Jeugdzorg | Jeugdwet

Geplaatst op: 27 mei 2021

Per 1 januari 2022 gaat het woonplaatsbeginsel veranderen. Gemeenten gaan nu al aan de slag om uit te zoeken voor welke zorg zij verantwoordelijk zijn. Hiervoor is het echter van belang dat zij weten wanneer het aaneengesloten verblijf begonnen is en over die gegevens beschikken ze niet altijd. Er zijn immers cliënten die voor 1 januari 2015 zijn ingestroomd en toen waren gemeenten nog niet verantwoordelijk voor de financiering. Het kan dus goed zijn dat gemeenten bij u aankloppen voor die informatie. Net als overigens voor gevallen van resultaatgerichte bekostiging, waarbij ze mogelijk geen zicht hebben of er verblijf is ingezet. Samen zorgt u voor een duidelijk overzicht en gemeenten hebben dit uiterlijk 1 juli afgerond en aangeleverd.

Wat verandert er?

Tot nu toe was de woonplaats van de gezagsdrager leidend bij het vaststellen van de verantwoordelijke gemeente. Bij de invoering van de wet wijzigt het woonplaatsbeginsel als volgt:

  • Als er sprake is van ambulante zorg, is de gemeente waar de jeugdige op dat moment staat ingeschreven verantwoordelijk.
  • Als er sprake is van zorg met verblijf, is de gemeente waar de jeugdige direct voorafgaand aan het zorg met verblijftraject stond ingeschreven verantwoordelijk.

Meer of minder lasten?

Het is zeker aan te raden om hier op tijd mee aan de slag te gaan. Want hoewel deze wijziging bedoeld is om administratieve lasten te verlagen, zijn er ook manieren waarop die lasten kunnen toenemen als u de implementatie onzorgvuldig organiseert. Registratie van het verloop van het GBA-adres, verhuizingen, meer mutaties, het extra verwerken van toewijzingen, en het verwerken van start-zorg berichten zorgen immers allemaal juist voor druk op de administratie.

Meer actuele informatie kunt u vinden op Groep Woonplaatsbeginsel Jeugdwet · Ketenbureau i-Sociaal Domein

Bron: sociaalweb

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.