Zorg thuis in crisistijd belangrijker dan ooit

Geplaatst op: 3 april 2020

 

 

Voor sommige cliënten is de wijkverpleegkundige, thuishulp of begeleider de enige waar ze tijdens de coronacrisis contact mee hebben. De gezamenlijke zorgaanbieders benadrukken dat juist in deze tijd zorg thuis enorm belangrijk en noodzakelijk is, vandaar ook de erkenning als vitale sector in deze crisis. Deze tijd vraagt veel van cliënten, zorgprofessionals en zorgaanbieders. Voor cliënten, die afhankelijk zijn van
zorg thuis, gaat de zorg ook nu zoveel als mogelijk door. Uiteraard vanuit de richtlijnen van het RIVM.

Zorg thuis gaat door

Zorgaanbieders in de wijkverpleging, begeleiding en hulp bij het huishouden hebben te kampen met ziekte en uitval bij cliënten en bij zorgprofessionals. Toch blijven de zorgaanbieders de zorg thuis zoveel als mogelijk doorzetten. In sommige gevallen behoort alleen de meest noodzakelijke zorg tot de mogelijkheden en wordt het zorgaanbod aangepast. Waar nodig biedt de zorgorganisatie een alternatieve vorm van zorg- of dienstverlening aan. Specifiek voor coronapatiënten worden de planningen en routes ingericht of aangepast.

Belangrijker dan ooit

De zorgaanbieders benadrukken, met een enorm respect voor de inzet van de zorgprofessionals in deze tijd, hoe belangrijk het werk is dat zij doen. Wijkverpleegkundigen, thuishulpen en begeleiders komen ook nu bij hun cliënten voor persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding. Ook verzorgen zij een aangename, schone, leefbare en hygiënische leefomgeving. Mevrouw …….., 83 jaar: “Normaalgesproken kom ik mijn huis al niet meer uit in mijn eentje, want ik loop met een rollator. De thuiszorgmedewerker is op dit moment de enige persoon die ik zie. Ik ga dan in een andere ruimte zitten, om een besmetting te voorkomen. Zonder haar vervuilt mijn huis en ook krijg ik hulp bij het nemen van mijn medicijnen. Dat is heel belangrijk voor mij.”

Eenzaamheid ligt op de loer voor onze cliënten en in sommige situaties is de wijkverpleegkundige, thuishulp of begeleider de enige waar ze nog contact mee kunnen hebben. Onze zorgprofessionals zorgen ervoor dat mensen zo min mogelijk een beroep hoeven te doen op een verpleeghuis of ziekenhuis. Voor de cliënt en voor het ontlasten van andere delen van de zorg, maakt zorg thuis juist in deze tijd enorm
belangrijk en noodzakelijk. En ook met het oog op de toekomst na deze crisis.

Gezondheid en veiligheid staan voorop

Wij passen alle relevante richtlijnen van de overheid en van het RIVM zorgvuldig toe. We zorgen dat we continu op de hoogte zijn van de laatste informatie en veranderen onze werkwijze als de situatie daarom vraagt. De gezondheid en veiligheid van onze zorgprofessionals en onze cliënten staat op één. En om zorgaanbieders de noodzakelijke zorg te kunnen blijven leveren zijn de geboden financiële maatregelen van zorgfinanciers ter compensatie een absolute noodzaak.

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.