Theaterwerkplaats Tiuri biedt culturele dagbesteding aan gemeenten

Geplaats op: 19 oktober 2016
Noord-Brabantse gemeenten die in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) een culturele dagbesteding willen opzetten, hoeven voortaan niet zelf het wiel uit te vinden.
 
Zij kunnen gebruik maken van de werkwijze van theaterwerkplaats Tiuri. Bij Tiuri werken mensen met een verstandelijke beperking als acteur. 
 
Samen leren ze het theatervak en werken ze aan producties waarmee ze optreden. Tiuri begon in oktober 2003 in Breda, in 2009 opende een tweede vestiging in Roosendaal.
 
Tiuri was destijds het initiatief van Theo Fentrop. Hij was ervan overtuigd dat mensen met een beperking een talent hadden dat verder kon worden ontwikkeld en begon met de theaterwerkplaats. Veel van wat volgde, vonden Fentrop, zijn medewerkers en de acteurs zelf al doende uit. Fentrop: “Onze werkwijze is vooral in de praktijk ontstaan, het is geen tekentafelmodel.”
 
De provincie is zo gecharmeerd van de manier waarop bij Tiuri wordt gewerkt, dat aan de theaterwerkplaats werd gevraagd de specifieke werkwijze op te schrijven in een ‘methodiekbeschrijving’. Op die manier kunnen initiatieven die her er der in Brabant worden ondernomen voor de start van zinvolle, culturele dagbestedingen voor specifieke doelgroepen, leren van wat Tiuri zelf ontwikkelde.
 
Inmiddels is die ‘methodiekbeschrijving’ klaar. Donderdagochtend is hij feestelijk overhandigd op het provinciehuis. “Waardoor wij vanaf nu een goed voorbeeld hebben van hoe dagbesteding kan worden opgestart en functioneren”, aldus een provinciewoordvoerder.
 
Als lid van de BVKZ feliciteren wij Theater Tiuri en alle medewerkers!
 
Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/theaterwerkplaats-tiuri-biedt-culturele-dagbesteding-aan-gemeenten-1.6526090